0,00  0

Ostukorv

Ostukorvis ei ole tooteid.

Jätka ostmist

Omega 3 kasu tervisele

Miks valida rasvane kala või Omega 3 kalaõli kapslid? Põhjalik ülevaade.

rTG - taastatud triglütseriideide vorm (rohkem infot protsessi kohta SIIN)
TG = triglütseriidide vorm
EE = etüülestrite vorm
EPA - eikosapentaeenhape
DHA - dokosaheksaeenhape

Kasulikku lugemist:

PCB-d: Polüklooritud bifenüülid
Raskemetallid: Mõju tervisele saate lugeda SIIT
Dioksiinid: Mõju tervisele saate lugeda SIIT

Meie kehad suudavad taimsetest Omega 3 rasvhapetest toota EPA ja DHA-d väga vähesel määral. Samas on viimastel aastakümnetel nende rasvhapete osakaal meie toidulaual vähenenud moodsate intensiiivpõllumajanduse meetodite ja muutunud toitumisharjumuste tõttu.

Pealegi on meie kehades EPA ja DHA-ks muundatavate või toidust saadavate rasvhapete hulk liiga väike. See on otseselt seotud liigse Omega 6 tarbimisega. Omega 6 rasvhapped ei ole meie kehale kaugeltki nii kasulikud kui Omega 3.

Neid leidub aga  kõikjal: kõik tööstuslikult töödeldud, kaasaegsed toidud sisaldavad rohkelt Omega 6.  See akumuleerub mööda toiduahelat, kus kasutatakse palju rapsil, päevalillel jms taimsetel rasvadel põhinevat loomasööta. Omega 6 rasvhapped kasutavad kehas ära ka kõik ensüümid , mida oleks vaja taimsete Omega 3 rasvhapete muundamiseks DHA-ks ja EPA-ks.

Seega, igaüks, kes otsustab suurendada oma tamsete Omega 3 rasvhapete tarbimist, märkab erinevust ainult siis, kui ta samal ajal vähendab drastiliselt ka oma Omega 6 tarbimist. Peaksime tarbima sama palju Omega 3 rasvhappeid kui Omega 6 rasvhappeid. Reaalsus on aga tasakaalust väga kaugel. Tarbime umbes 15 kuni 50 korda rohkem Omega 6 kui taimset päritolu Omega 3. Omega 3 ja Omega 6 rasvhapete tasakaalu olulisusest saate lisaks lugeda SIIN 

Suur Omega 6 kogus tõrjub Omega 3 välja ja tungib rakkude membraanidesse Omega 3 asemel. See viib miljardite põletikku soodustavate molekulide tekkimiseni, mida peetakse teatud krooniliste põletikuliste haiguste tekkimisel ja ägenemisel määravaks teguriks.

Seda hämmastavat olukorda saaks peatada igapäevase EPA ja DHA-ga rikastatud rasvase kala tarbimisega. Kuid puhas ja kvaliteetne rasvane kala ei ole kergesti kättesaadav ega ka odav. Lisaks sisaldab kala tihti nii palju saasteaineid, et selle igapäevane tarbimine ei ole soovitatav. Meie igapäevane Omega 3 tarbimine kalast ja mereandidest saadava EPA ja DHA kujul on soovitatavast miinimumist kaugel allpool ja veelgi kaugemal optimaalsetest kogustest.

Lihtsaim ja tõhusaim viis selle probleemi lahendamiseks ja rakkude membraanide kiireks taastamiseks tervislikku seisundisse on EPA ja DHA tarbimise täiendamine.

Millised on EPA ja DHA kasulikud mõjud?

EPA ja DHA on molekulid, mis asetsevad meie keharakkude ehk rakumembraanide ümber olevates rasvakihtides. Sellest strateegilisest asukohast lähtuvalt mõjutavad nad mitmesuguseid funktsioone meie kehas.

EPA ja DHA aitavad meie kehal võidelda kroonilise põletiku ja ainevahetusprobleemide vastu.

EPA ja DHA lisamine rakumembraanidesse hoiab neid paindlikuna ja optimaalselt läbitavana. Ja see on väga oluline, sest mitteläbitav membraan tähendab, et läbi membraani saab vahetada vähem aineid, mis viib omakorda kroonilise põletikuni.

Lisaks saab keha erakorralises olukorras, näiteks süsteemse põletiku korral, kasutada Omega 3 varu ja muundada need rasvhapped põletikuvastasteks molekulideks. Täpselt vastupidine toimub Omega 6 puhul: need rasvhapped muundatakse põletikku soodustavateks aineteks, mis on ainevahetushäirete, nagu insuliiniresistentsuse ja metaboolse sündroomi, tekkimise aluseks.

Südame-veresoonkonna haiguste riski vähenemine.

Viimastel aastatel on mitmed uuringud näidanud Omega 3 lisatarbimise tähtsust ägeda koronaarsündroomi ja teiste südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel.

Need mõjud on seletatavad mitme mehhanismi põhjal. Omega 3 lisatarbimine vähendab rakumembraanides Omega 6 rasvhapete kontsentratsiooni, mis omakorda vähendab nende muundumist põletikku soodustavateks derivaatilisteks ühenditeks. Lisaks mõjutab see aterosklerootilisi naaste, mis on südame-veresoonkonna haiguste tekke aluseks. Omega 3 rasvhapped aitavad alandada vererõhku ja triglütseriide (mille kõrged tasemed on tunnustatud riskifaktor). Rasvhapped panevad maksa tootma vähem triglütseriide, mis eemaldatakse maksast erilise LDL (ehk nn halb kolesterool) transporditee  kaudu. Omega 3 rasvhapped stabiliseerivad ka aterosklerootilisi naaste, vähendades põletikuliste tsütokiinide tootmist ja inhibeerides monotsüütide adhesiooni veresoonte seinale. Lisaks reguleerib Omega 3 paljusid geene, eriti neid, mis mõjutavad lipiidide ainevahetust.

Kognitiivse funktsiooni optimeerimine

Mitmed uuringud on näidanud, et mitmenädalane täiendav EPA tarbimine viib märkimisväärse depressioonisümptomite vähenemiseni inimestel, kes kannatavad raske depressiooni all.

Samuti arvatakse, et sünnitusjärgne depressioon võib tuleneda EPA ja DHA hulga vähenemisest raseda naise rakkudes, jättes naise pärast rasedust minimaalse varuga. Uurijad on leidnud, et algsete EPA ja DHA tasemete taastumiseks ja keha jaoks vajalike koguste taastamiseks õige serotoniini ja koliini (B4-vitamiin) funktsiooni jaoks kulub umbes aasta. DHA moodustab tavaliselt 10 kuni 20% aju rasvhapete koostisest. Madal DHA tase ajurakkude membraanides ei vii mitte ainult depressioonini. See võib viia ka dopamiini puudulikkuseni ajukoores, mis omakorda aitab kaasa kognitiivse võimekuse langusele ja võib kahjustada närvisüsteemi arengut.

Kui DHA on rakumembraani koosseisus, muutub membraan paindlikumaks. See paindlikkus mõjutab transduktsiooni ja neurotransmissiooni kiirust. See mõjutab ka neuronite harude arengut, sünapside loomist, neuronite plastilisust, neuronite küpsemist ja nende sihtkohtadesse rändamist, mängides seega olulist rolli motoorses, sensoorses ja kognitiivses arengus. Mitmed teadlased on tõestanud, et oomega 3 rasvhapete rikas toitumine mõjutab positiivselt õppimisvõimet.

Nägemisfunktsiooni kaitse

DHA moodustab rohkem kui 30% kogu rasvhapete sisaldusest võrkkestas. See on üks peamisi komponente fotoretseptorite (eriti hämaras nägemist toetavate tundlike elementide) välimiste segmentide membraanides. Nende rakkude koostisosade pidev uuendamine nõuab korrapärast ja ulatuslikku DHA või ühe DHA prekursoriga varustamist. DHA on vajalik fototransduktsiooniks, protsessiks, mille käigus muudetakse langev valgus ajule edastatavateks elektrisignaalideks, et midagi näha. Pole üllatav, et DHA puudus on seotud mitmesuguste meie nägemisega seotud probleemidega, nagu vanusega seotud maakuli degeneratsioon.

Milline  EPA ja DHA sisaldav toidulisand oleks parim?

Eelistage toidulisandit, milles on võimalikult kõrge protsent EPA-d ja DHA-d rTG vormis (taastatud triglütseriidide vorm). See vorm tagab maksimaalse  imendumise. rTG vorm imendub kehas kuni 70% paremini võrreldes sünteetilise  EE vormiga (etüülestrid).

Keskkond

Valige kalaõlikontsentraat jätkusuutlikest kalavarudest, mitteohustatud metsikute kalaliikide hulgast (Friend of the Sea® sertifikaat). Mitmed uuringud näitavad, et kasvatuse kala sisaldab vähem Omega 3 rasvhappeid ja rohkem Omega 6 rasvhappeid. Seda erinevust saab selgitada farmikala söötmisega: metsikud kalad toituvad väikestest kaladest, koorikloomadest ja mikrovetikatest, mis on rikkad Omega 3 rasvhapete poolest; seevastu farmikaladele söödetakse sageli teravilju ja taimseid õlisid, mis on rikkad Omega 6 poolest. Farmikalu peetakse tavaliselt ka kehvades ja loomavaenulikes tingimustes ning nende antibiootikumidega ja seenevastaste ainetega ravimine on väga levinud.

Selleks, et tagada kala täielik vabadus toksiinidest (PCBd, raskemetallid ja dioksiinid), valige keskkonnasõbralik puhastusmeetod, nagu "SFC " (Superkriitilise fluidumi kromatograafia), mis annab kõrgeima  EPA ja DHA sisalduse 100% puhtas õlis.

Omega 3 rasvhapped on äärmiselt tundlikud oksüdatsioonile. Seepärast lisatakse antioksüdantidena tokoferoole (E-vitamiin), mis tagavad, et rasvhapped säilivad võimalikult kaua.  Ja just sel põhjusel soovitame hoida purki kuivas ja jahedas kohas, eemal päikesevalgusest.

Terve süda

Paremini funktsioneeriv süda, tervislikumad veresooned.

Aju

Omega 3 rasvhapped mängivad olulist rolli aju tervises.

Silmad

Omega 3 DHA on silmade peamine komponent ja seetõttu aitab kaasa nägemisele.

Üldine tervis

Kõrgem Omega-3 indeks loob kehale mitmeid kasutegureid, mis aitavad kaasa tervislikule vananemisele.

Mis juhtub Omega 3-ga pärast selle tarbimist?

Pärast oomega-3 tarbimist ja imendumist organismi ligub EPA ja DHA koos fosfolipiididega rakumembraanidesse. Omega 3 imendumine toimub paremini koos rasvaste toitudega nagu jogurt või oliiviõli ning muud rasvadega rikastatud toidud.

Imendumine on aeglane protsess: seetõttu on oluline tarbida Omega 3 iga päev mitme nädala või isegi mitme kuu vältel. Ainult siis on võimalik täheldada kasulikke mõjusid.

Omega 3 lisatarbimine kajastub rakumembraanide fosfolipiidide koostises. NAT-2 uuring näitas, et Omega 3 rasvhapete tarbimine viib märkimisväärsele Omega 3 sisalduse suurenemisele rakumembraanides (kuni 70% rohkem). Selle saavutamiseks soovitatakse vähendada Omega 6 tarbimist Omega 3 lisatarbimise ajal.

Kas on kindel, et EPA ja DHA jõuavad ajju?

Jah. Need kaks ühendit suudavad vere-aju barjääri väga hästi läbida unikaalsete transpordivalkude abil. Mitmed inimuuringud tõestavad, et Omega 3 rasvhapete suukaudne tarbimine viib Omega 3 sisalduse kasvamisele kesknärvisüsteemi kudedes.

Sertifitseeritud IFOS-analüüs partii kohta ***

Mõned kaubamärgid kinnitavad, et neil on labori IFOS-i sertifikaat. Mõnikord on see seotud nende tarnija toorainega, mitte ostetud kaubamärgi partiiga:

Lisateavet leiate aadressilt: https://certifications.nutrasource.ca/certified-products

WHC Labsi analüüsid leiate aadressilt:

https://certifications.nutrasource.ca/certified-products/brand?id=WHCC

Mõju keskkonnale

Saate midagi muuta, kui valite mitteohustatud liikidest saadud õli, mis on puhastatud keskkonnasõbralikult. Meie lepingulised tootmisrajatised on Pharma cGMP sertifikaadiga ja vastavad Euroopa keskkonnahooldusstandardile EMAS.

omega-3 hind
Liitu uudiskirjaga
Ole kursis meie uusimate toodete, eripakkumiste ja allahindlustega.
© 2024 AMBROSIA OÜ. Kõik õigused kaitstud.