0,00  0

Ostukorv

Ostukorvis ei ole tooteid.

Jätka ostmist

Oomega 6

Oomega 6 on üks kahest põhilisest tüübist polüküllastumata rasvhapetest, mida inimkeha ei suuda ise toota, kuid mis on vajalikud meie tervisele.

Oomega 6 rasvhapped on olulised rakumembraanide struktuuri ja funktsiooni jaoks, aitavad kaasa immuunsüsteemi toimimisele ja on seotud ka paljude teiste keha funktsioonidega. Need rasvhapped sisalduvad mitmesugustes toiduallikates, sealhulgas taimeõlides, pähklites ja seemnetes. Kuid oomega 6 rasvhapete tarbimine peaks kindlasti olema õiges tasakaalus oomega 3 rasvhapetega, et tagada optimaalne tervis.

Oomega 6 rasvhapete allikad

Kõige rohkem leidub oomega-6 rasvu taimeõlides, nagu päevalilleõli, sojaõli, maisiõli, rapsiõli. Neid leidub ka pähklites, seemnetes ja teraviljades. Loomsetes toodetes, nagu liha ja piim, on oomega 6 rasvhappeid vähem.

On oluline märkida, et kuigi need toidud sisaldavad oomega 6 rasvhappeid, ei pruugi need olla parimad allikad. Mõned neist toitudest, eriti töödeldud toidud ja kiirtoidud, võivad sisaldada ka suures koguses küllastunud rasvu ja transrasvu, mis võivad olla kahjulikud tervisele.

Oomega 6 ja oomega 3 tasakaal

Kuigi oomega 6 rasvhapped on olulised, on veel olulisem nende tasakaal oomega 3 rasvhapetega. Mõlemad rasvhapped on olulised, kuid neid tuleb tarbida õiges suhtes, et tagada optimaalne tervis. Paljudes arenenud lääne riikides, millel hulka Eesti kuulub, tarbitakse oomega 6 rasvhappeid palju rohkem kui oomega 3 rasvhappeid. See võib põhjustada põletikulisi reaktsioone ja suurendada teatud haiguste riski. Seetõttu on meil soovitatav suurendada oomega 3 rasvhapete tarbimist ja vähendada oomega 6 rasvhapete tarbimist.

On nimelt oluline, et oomega 6 rasvhapete tarbimine oleks õiges tasakaalus oomega 3 rasvhapetega. Toitumisspetsialistid soovitavad suhet 1:1 kuni 1:4 oomega 3 ja oomega 6 vahel. See tähendab, et iga 1 grammi oomega 3 kohta peaks tarbima mitte enam kui 1-4 grammi oomega 6 rasvhappeid.

Paraku on meie läänemaades on see suhe palju suurem, ulatudes 1:20 või isegi rohkem. See võib suurendada põletikulisi reaktsioone ja teatud haiguste riski. Seepärast on pigem oluline piirata selliste toitude tarbimist, mis sisaldavad oomega 6 ja suurendada oomega 3 osa oma toidus.

Liitu uudiskirjaga
Ole kursis meie uusimate toodete, eripakkumiste ja allahindlustega.
© 2024 AMBROSIA OÜ. Kõik õigused kaitstud.