Kalaõli on looduslikult esinev rasv, mida saadakse erinevate kalaliikide, nagu lõhe, heeringas, makrell, sardiinid ja tuunikala, kudedest. See on rikas oomega-3 rasvhapete poolest, mis on olulised meie keha tervise ja funktsioneerimise jaoks. Kalaõli on tuntud oma paljude tervisele kasulike omaduste poolest, sealhulgas südamehaiguste riski vähendamine, põletiku vähendamine ja aju funktsiooni parandamine.
Kalaõli on eriti rikas kahe oomega-3 rasvhappe, eikosapentaeenhapete (EPA) ja dokosaheksaeenhapete (DHA) poolest. Need rasvhapped on olulised ka meie keha rakumembraanide struktuuri ja funktsiooni jaoks, aidates kaasa südame-veresoonkonna, immuun-, närvi- ja endokriinsüsteemi tervisele.
Looduslikul kujul on EPA ja DHA kalaõlis vaid umbes 30%. Ülejäänu on mittevajalikud või lausa kahjulikud rasvad. Seetõttu on oluline kalaõli sisaldava toidulisandi valimisel eelkõige see, et see oleks võimalikult kõrge EPA ja DHA sisaldusega. Parimates toidulisandites on EPA ja DHA sisaldus 95%.
Kalaõli on tuntud oma paljude tervisele kasulike omaduste poolest. Selle peamised tervisele kasulikud omadused on seotud selle rikkaliku oomega-3 rasvhapete sisaldusega, eriti EPA ja DHA.
Kalaõli aitab vähendada südamehaiguste riski, parandada aju funktsiooni, vähendada põletikku, parandada meeleolu, vähendada depressiooni ja ärevuse sümptomeid, parandada silmade tervist ja vähendada Alzheimeri tõve riski. Lisaks on uuringud näidanud, et kalaõli võib aidata vähendada teatud tüüpi vähkide, nagu rinna- ja käärsoolevähk, riski.
Uuringud on näidanud, et oomega-3 rasvhapete, eriti EPA ja DHA tarbimine võib aidata vähendada südamehaiguste riski. Need rasvhapped aitavad vähendada triglütseriidide taset veres, mis on üks südamehaiguste riskiteguritest. Lisaks aitavad EPA ja DHA vähendada vererõhku, parandada veresoonte funktsiooni ja vähendada südame rütmihäirete riski. Kalaõli võib vähendada ka südamehaiguste riski, parandades lipiidide profiili, vähendades põletikku ja parandades üldist südame-veresoonkonna tervist. Lisaks on uuringud näidanud, et kalaõli võib aidata vähendada südameinfarkti ja insuldi riski inimestel, kes on juba südamehaiguste riskifaktoritega.
Oomega-3 rasvhapped, eriti DHA, on olulised aju tervise ja funktsiooni jaoks. DHA on aju peamine struktuurne rasvhape, mis aitab kaasa neuronite kasvule ja arengule, parandab neuroplastilisust ja aitab säilitada kognitiivset funktsiooni. Kalaõli võib aidata parandada mälu, tähelepanu, õppimisvõimet ja meeleolu. Lisaks on uuringud näidanud, et kalaõli võib aidata vähendada depressiooni ja ärevuse sümptomeid, parandada ADHD sümptomeid lastel ja vähendada Alzheimeri tõve riski.
Oomega-3 rasvhapped, eriti EPA, on tuntud oma põletikuvastaste omaduste poolest. Need aitavad vähendada põletikku, parandades immuunsüsteemi funktsiooni ja vähendades põletikuliste tsütokiinide tootmist.
Kalaõli võib aidata kaasa erinevate põletikuliste haiguste, nagu reumatoidartriit, psoriaas ja põletikuline soolehaigus, ravi ja ennetamisele. Lisaks on uuringud näidanud, et kalaõli võib aidata vähendada põletikku ja parandada immuunsüsteemi funktsiooni inimestel, kes on juba põletikuliste haiguste riskifaktoritega.
Rasedatele ja imetavatele naistele soovitatakse tarbida rohkem DHA-d, kuna see aitab kaasa loote ja imiku aju ja silmade normaalsele arengule, tarbides päevas 200 mg DHA-d lisaks täiskasvanutele soovitatud 250 mg EPA+DHA-le. Ehk siis vähemalt 450 mg DHA päevas.
Kalaõli on saadaval erinevates vormides, sealhulgas kapslid, tabletid, vedelikud ja emulsioonid. Kalaõli annus sõltub paljudest teguritest, sealhulgas teie vanusest, tervislikust seisundist, toitumisest ja oomega-3 rasvhapete tarbimisest toidust.
Üldine soovitus on tarbida vähemalt 250-500 mg EPA ja DHA päevas, kuid optimaalne EPA j+ DHA kogus päevas võiks olla alates 1000 mg ehk 1 gramm päevas. Samas võivad teatud terviseseisundid, nagu südamehaigused, depressioon ja põletikulised haigused, nõuda suuremaid annuseid. Täiskasvanu päevane kogus ei tohiks kindlasti ületada 5 g.
USA Südame Tervise ühing ( American Heart Association ) soovitab päevast kogust 2-4 grammi EPA+DHA, et säilitada normaalset triglütseriidide ehk rasvade taset veres. Seda soovitust järgivad tänaseks paljude teiste riikide terviseametkonnad. Euroopa Liidu toiduohutuse amet ( EFSA ) on teinud sarnase järelduse, et 2 grammi oomega 3 rasvhappeid EPA ja DHA päevas aitab hoida vere normaalset triglütseriidide taset.
ON VÄGA OLULINE SAADA ARU, et see soovitus ei tähenda, et peaksime võtma päevas lihtsalt 1-2 grammi kalaõli. Kuna enamik kalaõlisid sisaldab vaid 30% ulatuses EPA ja DHA, siis ülejäänu on meile mittevajalik või kahjulik. Seega peaksime uurima pakendilt, kui palju ja mis protsendi ulatuses EPA + DHA sisaldub pakutavas tootes, sellest saame paljuski järeldada milline on toote tegelik kvaliteet ja pakutav kasu meile.
Juhul kui teil on maksapuudulikkus või kasutate trombolüütikume ( antikoagulante ) nagu näiteks varfariin või hepariin, siis tuleb kindlasti enne kalaõli toidulisandi tarvitamist konsulteerida arstiga.