
Kas teadsid, et madal omega 3 rasvhapete tase veres võib sinu eluiga lühendada isegi rohkem kui suitsetamine? Just seda kinnitab hiljutine rahvusvaheline uuring, milles osalesid teadlased mitmest ülikoolist, sealhulgas Kanada Guelphi Ülikoolist.
Ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringus jälgiti 2240 üle 65-aastase inimese tervisenäitajaid rohkem kui 11 aasta jooksul. Tulemus oli selge:
Kõrge omega 3 tase veres seostus kuni 5 aastat pikema elueaga
Suitsetamine lühendas eluiga keskmiselt 4,7 aastat
Uuringu juhtivteadur Dr. Michael McBurney (Guelphi Ülikool) ütles, et madal omega 3 indeks on võrreldav suitsetamisega kui terviserisk. Ta tõi esile, et näiteks Jaapanis, kus keskmine omega 3 indeks ületab 8%, on inimeste oodatav eluiga umbes 5 aastat pikem kui USA-s, kus see indeks on alla 5%.
Omega 3 indeks mõõdab kahe olulise rasvhappe – EPA (eikosapentaeenhape) ja DHA (dokosaheksaeenhape) – kogust punaste vereliblede membraanides.
Tasemete tähendus:
> 8% – optimaalne
4–8% – mõõdukas
< 4% – suurenenud terviserisk
Tüüpilise Lääne dieedi korral jääb indeks sageli alla 4%. Õnneks saab seda tõsta.
Parim viis on:
Süüa rasvast kala (nt lõhe, makrell, sardiinid) 2–3x nädalas
Võtta kvaliteetseid omega 3 toidulisandeid, mis sisaldavad EPA ja DHA
👉 Püsiva taseme tõstmiseks soovitatakse 1–2 g omega 3 päevas vähemalt 4 kuu vältel. Nii kaua kestab punaste vereliblede uuenemise tsükkel. Hiljem piisab taseme hoidmiseks väiksemast kogusest, enamasti 1 g (1000 mg) päevas.
Kui otsid kiiret ja tõhusat lahendust, et tõsta oma omega 3 indeksit, soovitame järgmisi toidulisandeid:
WHC Labs Unocardio 1000 – sisaldab EPA, DHA ja lisaks 1000 IU D-vitamiini
WHC Labs Unocardio X2 – suurema kontsentratsiooniga kalaõli ilma D-vitamiinita
Mõlemad tooted on saadaval meie Ambrosia.ee omega 3 valikus ja vastavad kõrgeimatele kvaliteedistandarditele.
Omega 3 rasvhapped:
Pikendavad eluiga
Toetavad südame ja aju tervist
Vähendavad põletikke
Aitavad säilitada normaalset kolesteroolitaset
Uuringud kinnitavad, et omega 3 puudus on ohtlikum, kui enamik inimesi arvab. Õige toitumine ja toidulisandid aitavad selle puuduse kiiresti ja ohutult korvata.